Jämför tjänster som erbjuder gratis e-signatur
Signera PDF, dokument och avtal digital gratis
Med digitala signeringar i PDF-format sparar du både på tid och miljö. Istället för att behöva skriva ut, skriva under med bläckpenna och scanna in dokumentet igen kan du på bara några knapptryck signera PDF-filer gratis online istället.
Det finns flera tillvägagångssätt för att signera ett dokument digitalt. Du kan välja att använda dig av ett e-signeringsverktyg som Acrobat Sign från Adobe eller en av de många sajter som erbjuder digitala signeringar av PDF:er.
Den privata sektorn använder sig i större utsträckning av digitala signaturer i form av underskrift av PDF-filer, medan myndigheter och offentlig sektor i regel erbjuder signering med BankID.
Det finns flertalet aktörer som erbjuder elektroniska signaturer av avtal gratis online och allt fler poppar upp i takt med att det tjänsterna ökar i popularitet. För att du ska kunna välja rätt e-signeringstjänst kan du jämföra några av tjänsterna som vi listar här ovan.
Kivra erbjuder gratis digital signering
Via den digitala brevlådan och betaltjänsten Kivra kan du skicka och signera anställningsavtal och andra viktiga dokument genom en säker process. Kivra använder sig av BankID, legitimeringstjänsten som används av närmare 8 miljoner svenskar.
Signeringar med BankID är inte bara säkra utan också mest effektiva. BankID kan likställas med ett pass eller ett körkort och skiljer sig således från digitala signaturer som görs via en namnteckning via surfplatta eller datormus.
Vanliga frågor och svar
Kan jag använda Adobe för att signera gratis?
Du som behöver signera ett PDF-dokument eller ett formulär kan använda software-programmet Adobe och Adobe Documents Cloud-produkter för att signera gratis. Du kan själv scanna in en handskriven signatur eller skriva en ny direkt i programmet.
Om du använder dig av Adobe Sign kan du enkelt både skapa och hantera signaturer via en din smartphone eller surfplatta.
Är gratis signaturer giltiga enligt lag?
E-signaturer är juridiskt bindande i större delen av världen. Detta innefattar bland annat 30 europeiska länder samt USA. Således är elektroniska signaturer lika giltiga och värdefulla som traditionella pappersdokument med underskrifter skrivna för hand. En digital signatur och en traditionell signatur har samma rättsverkan.
Men för att bli juridiskt bindande krävs det att den digitala signaturen uppfyller tre krav, på samma sätt som en traditionell signatur.
- Identiteten måste gå att verifiera. Detta kan göras genom SMS-verifiering, email eller den säkraste versionen: BankID.
- Avsikten måste vara tydlig. Om det finns fler än en inbjuden part blir signaturen och avtalet inte giltig förrän alla inbjudna parter har undertecknat.
- Dokumentet får inte ändras efter att e-signaturerna skrivits. Detta kan kontrolleras via en elektronisk signatur som baseras på PKI – vilket gör dokumentet “hashat” och tilldelat en krypteringsnyckel varpå det går att spåra eventuella ändringar.